Kecantikan Pulau Ini Ibarat Syurga tetapi Pengunjung Akan Dibunuh

Dari langit, ia kelihatan seperti sebuah pulau yang indah dengan pantai yang menakjubkan dan hutan yang tebal, tetapi pelancong atau nelayan tidak berani melangkah kaki di pulau yang berada di Lautan Hindi disebabkan reputasi menakutkan daripada penduduknya '.
Pelawat yang meneroka ke dalam atau terlalu hampir dengan pulau Utara Sentinel risiko diserang oleh suku kaum misteri yang menolak peradaban moden dan lebih suka untuk tidak mempunyai hubungan dengan dunia luar.


Apabila mereka berinteraksi dengan orang luar, ia biasanya melibatkan keganasan - suku kaum Sentinel peribumi membunuh dua lelaki yang sedang menangkap ikan secara haram pada tahun 2006 . Helikopter melakukan misi peninjauan  terbang agak rendah dan suku kaum Sentinel telah  melemparkan anak panah, api dan batu terhadap helikopter tersebutTerletak di Teluk Bengal, pulau Utara Sentinel kepunyaan India dan kekal satu misteri, pulau yang didiami suku kaum orang asli sejak 60,000 tahun lalu itu amat berbahaya untuk orang asing. sesiapa sahaja yang mendekati pulau tersebut akan dibunuh serta merta, sama ada dipanah atau dibaling batu.
Tidak disentuh oleh tamadun moden, sangat sedikit yang diketahui tentang suku kaum Sentinelese, bahasa mereka, ritual mereka dan pulau yang mereka panggil rumah.

Ia adalah terlalu berbahaya untuk mendekati mereka kerana permusuhan mereka kepada orang luar, bermakna pengakaji jarang mengambil gambar secara dekat dan hampir tidak pernah dilihat pada video. Kebanyakkan gambar dan klip video yang wujud adalah tidak berkualiti.


Terdapat juga laporan yang bercanggah mengenai penduduk dari suku kaum ini, dengan anggaran di dalam lingkungan beberapa puluh atau beberapa ratus. Ia masih tidak jelas tsunami 2004 mempunyai kesan  ke atas penduduk pulau itu, yang merupakan sebahagian daripada rantaian India Kepulauan Andaman.


Sering dirujuk sebagai 'Zaman Batu suku' - suku kaum Sentinelese mungkin puak yang paling terpencil di dunia, dengan kerajaan India tidak memilih untuk masuk campur dalam urusan mereka .


Kerajaan membuat beberapa percubaan untuk menjalin hubungan tetapi gagal.
suku kaum  Sentinelese hampir telanjang yang masih hidup dan memburu haiwan laut.
Tetapi perairan sekitar pulau itu kelihatan berada di bawah ancaman oleh nelayan lebih haram.
0 Komentar untuk "Kecantikan Pulau Ini Ibarat Syurga tetapi Pengunjung Akan Dibunuh"

loading...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2014 Baca Je - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info